top of page
Foto van schrijverGarlyn Jenniskens

Hoe start je, als je niet weet waar je moet beginnen?

Bijgewerkt op: 2 aug. 2020

Hoe start je, als je door de bomen het bos niet meer ziet? Als de details er voor zorgen dat je het overzicht kwijt bent? #uitstelsmoes: 'Ik weet niet waar ik moet beginnen! Dus ik begin nog maar even niet.’ In dit artikel ga ik in op nummer 24 van mijn Reetpepertjes. Tips en adviezen om #uitstelgedrag te overwinnen en je doelen te behalen!


Ik heb vele grootschalige webdevelopment projecten mogen begeleiden. Projecten waarbij je eenvoudig in de details en de planning verdrinkt. De lessen die ik daarin heb geleerd, pas ik nu ook toe op allerlei andere vlakken in mijn leven. Ik deel ze graag met je.


Schrap de details!


Als je op een professionele manier een website gaat bouwen, maak je vaak eerst een enorme lijst van functionaliteiten. Alles wat je maar kunt bedenken dat je graag in je ideale, perfecte wil hebben. Maar dan heb je een keuze te maken. Wat ga je als eerste bouwen? Wat komt in de eerste versie die live kan? In de ‘Minimum Viable Product’ ofwel ‘MVP’ versie zoals dat heet.

Ja, je kunt er naar streven om ALLES er in te bouwen. Maar dan gaat je project erg lang duren. Daarnaast verkleint het je flexibiliteit om tussentijds nieuwe ideeën toe te voegen, te testen en om op nieuwe inzichten in te spelen. Slimmer is het om het flexibel aan te pakken. Je start met de kale versie en gaat dan stapje voor stapje optimaliseren.

Dit principe probeer ik ook in andere gebieden van mijn leven toe te passen. Vooral als ik uitstelgedrag merk omdat ik niet goed weet waar te starten. Als het in mijn hoofd té groot is. Zo ook bij het schrijven van dit blog. Ik had duizend ideeën, verschillende insteken en titels in mijn hoofd. Ik ben mijn eigen advies dus maar weer eens gaan volgen. Ik heb eerst nagedacht over de kale basis. Wat is dé kern, de boodschap? In dit geval kwam ik uit op:



Dat was mijn MVP. Een post die ik in principe zó zou kunnen posten in de vorm van deze afbeelding. Vervolgens heb ik het in een paar zinnen verwoord. Hoe zou de boodschap er uit zien als post? Nou zo bijvoorbeeld: (sorry voor de low-res, ik kon 'm niet schalen)



Maar dan. De stap naar het artikel. Ik had nog steeds honderden ideeën over hoe ik het blog aan kon vliegen. Dus ik ben begonnen met een lijst te maken van de beste ideeën die in me op kwam. Ik schrapte wat en kwam uit op een mooie samenhangende lijst. Dat was voor het schrijven van het blog voldoende. Ik had een geraamte en al schrijvende vulde de rest zich in. Zie hier het resultaat 😉


Moscow maakt het simpel voor je!


Het schrijven van een artikel is niet super complex. Maar wat nou als je een project hebt zoals het opzetten van een nieuwe bedrijf? Je leadgeneratiefunnel bedenken? Je conversie optimaliseren? Een nieuwe website ontwikkelen? Projecten waarbij de details en de grootte van het alles je gemakkelijk kunnen duizelen. Dan is mijn advies om Moscow erbij te pakken. MoSCoW is een methode om jezelf te helpen om prioriteiten vast te stellen.


MoSCoW staat voor:


Maak een lijst met functionaliteiten, onderdelen of punten die in je project moeten komen. Liefst in Excel. Kijk naar je enorme lijst en ga dan alle punten één voor één af. Bij ieder item vraag je jezelf:


  1. Kan het project niet live zonder deze functionaliteit of dit onderdeel? Is het een showstopper? Een harde block voor een go-live? Zo ja, dan is dit een MUST HAVE. Schrijf er een M achter. Zo nee, door naar de volgende vraag.

  2. Is dit een functionaliteit of onderdeel dat misschien geen showstopper is als het er niet in zit, maar maakt dit het project substantieel minder goed? Dan is het een SHOULD HAVE. Schrijf er een S achter. Zo niet, ga dan door naar vraag 3.

  3. Kan het wachten? Is dit een essentieel onderdeel of is het gewoon leuk om te hebben? Als het wèl essentieel is (zoals de ‘Should haves’), maar niet per se urgent, zet het dan in de ‘COULD HAVE’ categorie. Áls het kán, dan wil je het er in hebben. Maar als het niet kan, dan kun je nog wel even wachten. Dit zijn vaak de grotere complexere functionaliteiten.

  4. Is het de kers op de taart? Als het niet essentieel is, dan komt het in de categorie ‘WOULD LIKE TO HAVE’. De zaken die je er heel graag in wil hebben, maar die niet essentieel zijn en nog best even kunnen wachten.

Dan. De uitvoering


Orden je lijst met de Must haves bovenaan, dan de Should haves, de Could haves en dan de Would like to haves. Ga eerst aan de slag met alle Must haves en dan alle Should haves.

Als er dán nog tijd over is, vul je het project aan met een ‘Could have’ of een meerdere kleinere ‘Would like to haves’. Dan ga je live. Kom je tijd tekort? Dan ga je live met alle ‘Must haves’. Hoe dan ook, na go-live ga je verder met de volgende oplevering. Kijk van alles wat er nog open staat opnieuw waar het in de MoSCow categorisering thuis past.


Tips om veelgemaakte fouten en valkuilen te voorkomen


Tip: Iets lager prioriteren is niet hetzelfde als het compleet afschrijven! Iets als een ‘Could have’ of ‘Would ben nice to have’ bestempelen betekend niet dat het er nooit komt! Alleen dat het waarschijnlijk niet in de allereerste versie zit. Je schrijft het dus niet af!

Tip: Twijfel je tussen een ‘Must have’ en een ‘Should have’? Dan is het een ‘Should have’. Een ‘Must have’, die weet je direct en daar komt meestal geen discussie of twijfel bij kijken. Tenzij je vanuit je ego iets op een ‘Must have’ hebt gezet.. dus ga dat even na bij jezelf.

Tip: Twijfel je tussen ‘Should have’ en ‘Could have’? Een ‘Should have’ is niet essentieel voor de werking van je product, maar eigenlijk wel essentieel voor succes. Een ‘Could have’ is niet essentieel maar zou wel erg leuk zijn om te hebben.


Valkuil: Alles als een 'Must have' bestempelen! Ooooooh hier ben ik in de praktijk zó vaak tegenaan gelopen! Dat jij iets graag wil, wil nog niet zeggen dat het essentieel is voor de levensvatbaarheid voor je project. Je wil snel live, dus je zult keuzes moeten maken. Lastig, maar waar. Strategie = kiezen.

Valkuil: Tijdens de bouw alleen maar op de ‘Must haves’ focussen. Nee, je neemt ook de Should haves direct mee in je planning. De Could haves zet je op je langere termijn planning. Wellicht maak je er een zij-project van dat al kan starten en een langere doorlooptijd mag hebben. De Would like to haves start je mee zodra je een gaatje ziet. Je schrijft niets af, je prioriteert!

Valkuil: 'Could haves' in de 'Must haves' categorie zetten. In de ‘Could have’ categorie komen de items die wel echt belangrijk zijn, maar die veel tijd en moeite kosten. Deze wil je dan graag in de ‘Must have’ categorie stoppen omdat ze zoooo belangrijk zijn voor je. Maar vraag jezelf dan af of het de moeite waard is om te wachten met livegang tot dit af is? Zie ook mijn artikel over ‘start before you’re ready’ als je in deze valkuil dreigt te stappen.


Dus. Aan de bak.


Wanneer je bij jezelf merkt dat je maar niet begint omdat je simpelweg niet weet waar te beginnen, maak dan een lijstje van al je ideeën. In random volgorde. Loop de lijst langs en prioriteer volgens de MoSCoW methode.


Heel veel succes en START SIMPLE!


Ja mijn eigen MVP van het Reetpepertje 'keep it simple' is nú al toe aan de tweede versie, 'start simple'. Omdat je best complexe dingen mag maken uiteindelijk. Maar start simpel! En het hoeft voor de eerste versie dus niet direct perfect te zijn ;-)

P.S. Eén van de stappen onderweg naar dit artikel, was om de grove outline uit te schrijven. Welke punten ik er absoluut in wilde hebben. Uiteindelijk is het laatste punt afgevallen. Dat komt in een ander blog wellicht 😊

  • bomen en bos

  • Door te veel details het overzicht kwijt zijn

  • Oplossing: details schrappen.

  • Net als in SCRUM, bepaal hoe de minimale versie er uit ziet en maak die eerst.

  • MOSCOW

  • Lean. Start klein en test

144 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page