top of page

Start before you're ready

Vorig jaar heb ik ontslag genomen en ben naar Colombia verhuisd. Was ik daar 'klaar' voor? Hell no! Maar op de momenten dat ik op het Caribische strand loop of wanneer ik met mijn paard door de jungle of rivier rijd, ben ik zielsgelukkig dat ik het gedurfd heb!


Mijn levensmotto is misschien wel 'Start before you're ready!'. Ik heb in mijn carrière namelijk al meerdere ondernemingen en projecten opgezet, waarbij ik eerder klanten had dan dat mijn website live stond of dat ik zelfs maar een logo had.

Zelfs mijn hele carrière in de digital marketing en webdevelopment is gestart voordat ik er een diploma in had. En nu ook weer met mijn nieuwste bedrijf, Reetpeper. Ik help nu al maanden verschillende ondernemers met hun uitstelgedrag. En dit is pas mijn eerste blog er voor. Ik had klanten voordat het bedrijf officieel gestart was. Want mijn website? Die is nog steeds in de maak... Mijn bedrijfsnaam? Die is nog niet aangepast bij de KvK. Mijn product? Was nog niet 100% helder. Lekker boeiend! Ik ben gewoon gestart. En met succes. Mijn klanten zijn me dankbaar dat ik hen nu al help en niet eerst nog maanden heb zitten zwoegen op website teksten. Wel heb ik ondertussen al een mooi logo :-D


Hoe start je dan?


Zodra je een goed idee hebt, praat erover! Met wie het maar wil horen. Deel erover op social media. En je zult zien, mensen gaan er al direct op 'aan'. Of niet, maar dan heb je ook waardevolle informatie, dat scheelt je een hoop tijd en geld.

Helaas blijft het voor veel mensen bij stiekem dromen over hun idee. Want ja, ze moeten eerst nog even het product verder uitwerken, een diploma halen, locaties zoeken, bedenken hoe ze aan klanten komen, meer spaargeld hebben, een website maken et cetera, et cetera, et cetera.

Weet je wat ik denk? Dat zijn excuses om maar niet echt aan de slag te hoeven gaan. Want het is eng. Om echt ergens voor te gaan staan en mee aan de bak te gaan. Jezelf te durven laten zien. Ben je wel goed genoeg? Kun je dit wel? Zitten mensen hier wel op te wachten?


Omgaan met je twijfels en angsten


Deze vragen schieten bij mij ook nog steeds regelmatig door mijn hoofd. Ik luister er naar en leg ze naast me neer. Het verlamt me, ik neem even rust en ik zet toch weer een stapje, een kleintje. Ik voel een sprankje energie van de droom en ik ga er voor, ik waag de sprong en deel het met anderen. Ik ga. Met horten en stoten. Maar ik ga er voor. Fake it, until you make it!


Je bent er nooit klaar voor. Dus start. Nu. Start vandaag. Zie je een kans? Grijp 'm direct. Vóórdat je er klaar voor bent.

Je kunt al zo veel meer doen dan je denkt. Plan die workshop of dat gesprek in. Dan heb je een stok achter de deur. Die locatie vind je wel en de inhoud gaat er ook komen. Een businessmentor helpt ook goed! (sprak de WC-eend, maar toch). Zet jezelf klem, dan komt het er gegarandeerd van. Waag de sprong en ga ervoor!


Welke (mini) stap durf jij vandaag te zetten?


Welk idee speelt er al een tijd door jouw hoofd heen? Welke droom wacht nog tot je er klaar voor bent? Denk eens na. Wat kun je nu wèl al doen? Welk klein stapje in de juiste richting kun je zetten? Iets uitzoeken? Iemand contacten? Het idee op je LinkedIn, Facebook of Instagram delen? Een blog schrijven? Deel het hieronder en maak het daarmee een echte eerste stap. Dare to jump in?

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page